Pohod – Orle

Ena od vestnih torkovih pohodnic DU mi je predlagala izlet na Orle. Ideja mi je takoj pognala adrenalin in zato jo je potrebno tudi čimprej realizirati.

Gremo z vlakom iz Ribnice. Zakaj iz Ribnice, kjer je tam ob železniški postaji več prostega parkirnega prostora. Zberemo se na Hribu v LP ob 7:30, se sestavimo po avtomobilih in se zapeljemo v Ribnico. Tam prestopimo na vlak, ki odpelje ob 8:13 in gremo z njim do Lavrice. Na Lavrici se prične naša popotniška avantura. Z Lavrice gremo preko Debelega Hriba na Orle, naredimo tam kratek postanek in zatem pot nadaljujemo po Jakobovi poti preko Golovca, spotoma oberemo na njemu vse zanimive vrhove in se mimo observatorija spustimo do Karlovškega mostu v Ljubljani. Zatem nadaljujemo na Grajski grič, mimo Grajskega vinograda, obzidja Šance do Ljubljanskega gradu. Po kratkem postanku, se dogovorimo, ali sestopimo direktno na Vodnikov trg (tržnico), ali pa sestopimo mimo cerkve sv.Florjana na Gornji trg in od tam čez Stari trg do Tromostovja, kjer formalno zaključimo našo pohodniško avanturo. Po daljšem postanku v mestu za počitek in okrepčilo se odpravimo z vlakom ali avtobusom nazaj v Ribnico.

Izlet je celodnevni. Priporočam dobro pohodniško obutev, pohodne palice, vremenu primerna oblačila, malico, sladki prigrizek, tekočino po potrebi in vsekakor nekaj pohodne kondicije. Efektivno hoje je za dobre tri ure, glede na večjo skupino in predvidene postanke za počitek predvidevam 5 ur (cca 13km in blizu 400 višinskih metrov). Izlet bomo organizirali v dogovoru z Andrejo v za tak podvig primernem vremenu, kajti le v suhem vremenu in ob dobri vidljivosti ima lahko tak podvig svoj čar.