Rokodelska razstava – 1. del

ROKODELSKA RAZSTAVA ROKODELSKIH SEKCIJ DRUŠTEV UPOKOJENCEV PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE V LOŠKEM POTOKU – 1. del

Danes, 1.6.2024, je v Loškem Potoku potekala Rokodelska razstava rokodelskih sekcij društev upokojencev PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Vabilu se je odzvala 16 društev, eno se danes ni moglo zaradi bolezni udeležiti srečanja. Prišli so rokodelci iz DU Črnomelj, DU Dolenjske Toplice, DU Dvor, DU Kočevje, DU Loški Potok, DU Novo mesto, DU Podgorje Stopiče, DU Prečna, DU Semič, DU Sodražica, DU Straža, DU Trebnje, DU Uršna Sela, DU Veliki Gaber, DU Vinica in iz DU Žužemberk.

Ob otvoritvi razstave nas je najprej pozdravila predsednica DU Loški Potok Marija Turk, prav posebno je pozdravila vse rokodelce, Zdenko Bevc Škof predsednico KTK pri ZDUS-u, podžupanjo občine Loški Potok Barbaro Levstik Šega ter Marjano Vidic, vodjo KTK pri PZDU.

Prireditev je povezovala Nataša Mallešič, Povasjenke so zapele najprej himno Loškega Potoka – Moj sončni Loški Potok ter Ko sem jaz še mlada bila. Prireditev se je nadaljevala s recitacijo avtorske pesmi naše pesnice Fani Debeljak – V naši deželi. Sledile so še Povasjenke in nam zapele – Nekdo gre po cesti in Na hribčku je moj dom.

Nataša je prisotnim povedala, da naša občina letos praznuje 30 let obstoja: »Seveda pa je poleg pridnosti, vztrajnosti in spretnosti, ki smo jih nekateri več, drugi manj prejeli od naših prednikov, za izvedbo takšnih dogodkov, kot je današnji, potrebno tudi nekaj finančnih sredstev. Tukaj pa imamo srečo, saj našemu društvu že skoraj 30 let stoji ob strani naša občina, ki ravno v letošnjem letu praznuje trideseto obletnico obstoja. V oktobru namreč mineva

30 let, odkar smo iz nekdanje skupne občine Ribnica dobili samostojno občino Loški Potok.

Velik napredek v delovanju Društva upokojencev Loški Potok in njegove širše prepoznavnosti v zadnjih 12 letih lahko poleg sposobnega in delovnega vodstva društva in pridnih članov sekcij

pripišemo tudi kooperativnosti in posluhu ljudi v občinski upravi, ki ves ta čas znajo prisluhniti potrebam društva in pomembnosti našega delovanja za širšo skupnost. Zato naj bo današnja

prireditev voščilo naši občini za uspešnih 30 let delovanja, z željo, da bi še mnogo let lahko sodelovali tako uspešno kot do sedaj.«

Za konec so bili k besedi povabljeni še Marjana Vidic, Zdenka Škof Bevc ter podžupanja občine Loški Potok Barbara Levstik Šega, ki je razstavo tudi uradno odprla.

Ker seveda brez harmonike ne gre – nam je na koncu zaigral kar nekaj pesmi osnovnošolec Tian Zbačnik.

Ves čas razstave sta potekali kar dve delavnici, kjer so si lahko rokodelci ter obiskovalci razstave ogledali šivanje blazinic ter izdelovanje viter. Pod vodstvom Milene Turk so otroci šivali blazinice za šivanke, katere so na koncu podarili prisotnim. Prav tako sta Anica Debeljak ter njena vnukinja prikazovali izdelovanje viter ter pletenje košarice.

Vsem nastopajočim, vsem rokodelcem, vsem, ki ste pomagali pri organizaciji prireditve, predvsem pa naši predsednici Mariji – HVALA.

Pripravila in foto: Tanja Lavrič