Potoški Kuhelni

POTOŠKI KUHELNI so na seznamu značilnih jedi 24 gastronomskih regij Slovenije. 👏👏👏 Uvrščeni so v regijo Dolenjska in v makro regijo Osrednja Slovenija in Ljubljana. Obeta se še eno “presenečenje” v zvezi s kuhelni …👌Čestitke …izjemnim gospodinjam iz Loškega Potoka👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳💕💕💕O kuhelnih …(napisala Marija)Potoški kuhelni so značilna, tradicionalna jed oziroma sladica v Loškem Potoku. Po okusu so podobni krhkim flancatom, po obliki pa so edinstveni in značilni samo za Loški Potok, saj so okrogle oblike in veliki kot velik jedilni krožnik (cca 20 cm) .

Kuhelne se »cvre« za pusta in ob rojstvu otroka. Prinese se jih otročnici, da si hitreje opomore po porodu. Že naše babice in mame so kuhelne odnesle hčerkam, snaham, sosedam, prijateljicam. Poleg kuhelnov so v jerbasu (košari) prinesle še kruh, jajca in vino. Vse za hitrejše okrevanje. Ker so slastni in jih vsi obožujemo, delamo jih večkrat ter ob različnih priložnostih, da pogostimo družino in obiske. Vsi so navdučeni nad okusom in krhkostjo.

Osnovni recept je sestavljen iz moke, jajc, belega vina, kisle smetane in soli, nekatere gospodinje dodajo še rum in/ali maslo. Ko se sestavine zmesi skupaj se jih oblikuje v majhne hlebčke iz katerega bo nastal en kuheln. Hlebčke se pusti »počivati« pokrite vsaj eno uro. Nato se vsak hlebček razvalja na čim večji in čim tanjši krog. Z nožem se po sredini zareže 3 – 4 krat in se jih ocvre v vročem olju, v posodi takšnega premera kakršno velikost želiš. Scvre se jih na obeh straneh nato pa še tople posipa s mletim sladkorjem oziroma sladkorno moko. Največ gospodinj uporablja recept Majde Levstek: 3 rumenjake3 beljake (sneg)3 žlice ruma3 žlice belega vina3 žlice kisle smetane ščep soli, moke po potrebi

Oglejte si video na naši FB strani:

https://www.facebook.com/zavodparnas/videos/732560104131255